TrueCombat: Elite Polska

Społeczność TrueCombat: Close Quarters Battle, TrueCombat: Elite i Q3 True Combat

DziałyDziały

• Serwis
    • Strona główna
    • Newsy
    • Użytkownicy
    • Ankiety
    • Przeglądarka serwerów
    • TrueCombat.pl
    • Ekipa
    • Reklama
    • Regulamin
    • Mapa
    • Kontakt
  • Close Quarters Battle
    • O grze
    • Uzbrojenie
    • Perki
    • Download
    • Historia
    • Media
  • TrueCombat: Elite
    • O grze
    • Instalacja
    • Tryby gry
    • Uzbrojenie
    • HUD i interfejs
    • Download
    • Mapy
    • FAQ: Pytania i problemy
    • Historia
    • Archiwum
  • Q3 True Combat
    • O grze
    • Historia
    • Media
    • Download
  • Forum dyskusyjne
    • Fora
    • Tematy
    • Wyszukiwarka
    • Statystyki

ZablokujOdblokuj

Logowanie
  • Nie mam jeszcze konta
  • Nie pamiętam mojego hasła
  • ↑ Do góry

Jesteś tutajJesteś tutaj

TrueCombat.pl » Forum dyskusyjne

Dzisiaj jest Sobota, 17-go stycznia 2026 roku, 13:26:43

• Fora
  • Tematy
  • Widoki
    • Mój board
    • Czytane tematy
  • Obserwowane
  • Wyszukiwarka
  • Statystyki
  • Regulamin
  • Forum dyskusyjne
  • Problemy - Linux / OS X
  • [solution] TCE-linux - brak dzwieku pulseuadio

• RSS
  • ATOM
  • icon

Sobota, 16-go kwietnia 2011 roku, 19:33:46

kaladann

maxiking

#11057 [solution] TCE-linux - brak dzwieku pulseuadio (ubuntu 10.10)

• info
Hej!

W gotowych nowszych distro jak np w ubuntu 10.10 problemem stało się działanie TCE z dzwiękiem..stare myki z podmianą OSS na alse moga nie działać. jak patent z "echo" , podmianami drivera w et_sdl_sound czy całkiem sporo innych ślepych uliczek..

tak więc konkretnie na łubuntu 10.10 działa mi to:

"On amd64 to make sound work again on Maverick with getdeb et I manually downloaded and extracted libsdl1.2debian-alsa

http://packages.debian.org/sid/i386/libsdl(...)n-alsa/download

and copied usr/lib/libSDL-1.2.so.0.11.3 to /usr/lib32 and set the driver to alsa in /usr/games/et :

export SDL_AUDIODRIVER="alsa""
Nameczyłem sie jak cholera aby znaleźć solution. Mam nadzieje ze komus sie przyda...!

ps. export sdl_audiodriver na alsie to oczywiscie jest w pliku et_sdl_sound. Jesli bawiliscie sie z pulse (co mi np. nie działa) to ponownie zmiencie tutaj na alse.

plik et_sdl_sound -> http://nullkey.ath.cx/~stuff/et-sdl-sound/et-sdl-sound.gz

Post zmieniany 4 razy. Ostatnio (11r Kwie 16, 19:36) przez kaladann

Środa, 27-go kwietnia 2011 roku, 23:41:45

Kristof

• info
Przyda się, oj przyda. :P
Mam ogólnie jeszcze inny problem z TC:E, ale to znajde.
Przetestuje Twój sposób.

Sobota, 19-go stycznia 2013 roku, 15:04:32

calson

• info
Siema,
Nie chce robić extra balaganu, więc podpinam się pod temat. Otóż alsamixer pokazuje mi, że mam karte i chip Pulseaduio, czy to znaczy że mam zmienić tę linijkę?
SDL_AUDIODRIVER="alsa"
Przyznam że dostaję już oczopląsu od tego zagadnienia, linuks to dla mnie właściwie nowość, ale przyznam, że jakoś poradziłem sobie z upierdliwym Punkbusterem, pozostał jedynie problem z dźwiękiem, no i może z fpsami, których mam 60kl/s a pod windowsem miałem 90 :P Ale to już osobny temat. Nie mam pojęcia co już robić, standartowo mam wrzucony et-sdl-sound do /usr/bin jak w tutku (wyprobowalem nawet wariacje z przerzucaniem do katalogu gry itd), nawet próbowałem dopisywać do pliku tc-eliteded linijke z tym skryptem i dupa blada (pozaprogramowo xD). Ten problem spedza mi sen z powiek, pomozcie, jestem linuksowym newbem... xD Mam zainstalowana bilbioteke libSDL-1.2.so.0.11.4 itd, system to Fedora 18 LiveCD 32bit. Oczywiscie rozwiązanie problemu jest bardzo proste jak to bywa, no ale coz, zanim na nie wpade, to zdaze wysiwieć a google się zatna na amen xD

Niedziela, 20-go stycznia 2013 roku, 10:47:25

kaladann

maxiking

• info
Calson..a wytłumacz mi po jakiego h..a zamieniasz winde na lina ? Dla domowego desktopa ? To Ci mowie od razu ze to najbardziej poroniony pomysł jaki ktos moze zrobić. Dla nauki lina ? ok...ale wtedy wez sobie postaw go na wirtualce i pobaw sie nim ..i nie bedzie Ci tu potrzebne tce.

Spedziłem z linem (a nawet mam go na lapie do dzisiaj) mase czasu - i powiem jedno - to system dla domowego uzytkownika NIE WARTY ZACHODU. Kiedys jak był XP to jeszcze powiedzmy był powód by sie z nim męczyć..ale teraz z gdy jest winda7 ..naprawde nie widzę sensu. Ten "oczopląs" którego dostajesz to dopiero preludium i czeka Cie jeszcze masa straconego czasu i nerwów z tym systemem, ktory lepiej wykorzystac na inne przyjemności.

Niedziela, 20-go stycznia 2013 roku, 12:04:31

calson

• info
Niestety muszę przyznać rację, zwłaszcza że miałem już kłopoty z zawieszaniem po zaaktualizowaniu go, shell freezował zupełnie bez powodu, co prawda następna aktualizacja to naprawiła, ale chyba to faktycznie preludium, bo próbowałem zainstalować catalysty 12.6, które według producenta(!) obsługują moją starą kartę HD4550 i to jest jakiś totalny bullshit, bo obraz nie zastartował. Łatwo to naprawiłem (ale czasochłonne to było...), i jak się okazuje od ver. 12.4 ta karta nie ma prawa być obsługiwana i tu kolejny bullshit, sterów 12.4 nie ma pod mojego lina a opisy jak go zainstalować - zbyt niejasne by były warte poświecania temu czasu i nerwów. Zawiodłem się. Do podstawowych funkcji sprawdza się, ale jak nie aktualizujemy działających komponentów xD Ostatnio bawiłem się linuksem 10 lat temu i byłem pod wrażeniem tworzącego się konkurenta windy, ale wciąż pod wieloma względami linuks odstaje... Jak nie problem z tym, to nagle z tamtym, huh :3

Niedziela, 20-go stycznia 2013 roku, 17:20:52

kaladann

maxiking

• info

calson napisał w poście:

Jak nie problem z tym, to nagle z tamtym, huh :3
Dokładnie..sama kwintesencja.
Dlatego olej temat TCE+linux. Linux ma swoje zalety, ale wiara sie zabiera do tego od dupy strony majac nadzieję na alternatywny prosty bezstresowy system....czyli od fedory, ubuntu itd..a to nie tak. Ten system WYMAGA najpierw porządnej nauki i swiadomosci do czego dokładnie chcemy go użyć.

Któregoś dnia stwierdziłem po prostu ..ze na co mi to ? wywaliłem (po calym roku!) lina z mojego kompa i powróciłem do windy ..teraz idąc do sklepu nie musze się martwić o to czy gre moge w ogole kupić, jak zakupie nowa grafę to czy bede mial rendering , czy jak doloze SSD to bedzie też wszystko git...czy jak podącze drukarkę kolegi to czy bede miec wszystkie funkcje do niej albo droższa myszę ..itd itp..wreszcie nie muszę ograniczać sie do znienawidzonego gimpa zamiast mieć PSa itd itp...(wine to gowno)
Nie musze sie martwić czy aby zachwile nie bede miec klopotów z podłączeniem pendrivera, czy mi dzwiek nie przestanie z dupy grać, albo czy nie rownie z dupy skaszanią sie fonty i tysiace tysiace innych małych i wiekszych problemików.

Poniedziałek, 21-go stycznia 2013 roku, 05:06:59

calson

• info
Raczej pozostaje mi jedynie olać temat, bo mam małą liczbę klatek na linuksie, wynika to m.in. z opensource'owych sterów mesa-libGL, po secundo mimo iż dźwięk udało mi się odpalić, to nie trudno zauważyć, że jest on jakby emulowany przez co żzera więcej zasobów :) I do tego dochodzi jeszcze kiepski internet w orange'u, który zwyczajnie nie daje rady :) Gdyby nie sterowniki, potencjalne granie byłoby niemalże jak marzenie, jednak nic pod tym względem zrobić się nie da, akmody po prostu nie chcą z grafą współpracować ;/ Tak, zauważyłem po przejrzeniu wielu tematów i idzie łatwo wywnioskować, że najnowszy często linuks jest prawie jak tykająca bomba ;)
Fedora... hmm trochę żart, bo jak dotąd nic nie udało mi się zainstalować z automatu, wszystko z terminala, na dodatek wciąż się rozchodzi o kompilacje, klucze, uprawnienia dla plików, można oszaleć. :3

Edit:
Huh,
Zapomniałem napisać jak tego dokonałem, otóż dzięki et-sdl-sound :) Jednak na nic się zdało dopisanie do skryptu tc-elite jak gdzieś wyczytałem. Jedynym sposobem było odpalenie skryptu et-sdl-sound bez praw roota ofc z terminala xD czyli jak wrzuciłem do /usr/bin/ to też stamtąd musiałem wywołać poleceniem ./et-sdl-sound +set fs_game tcetest Ta takie to proste, a ja głupi się z tym męczyłem :)
Teoretycznie można się bawić w linuksa, ale na porządnym sprzęcie, i najlepiej na PC z grafiką nvidia na pokładzie :)

Post zmieniany 3 razy. Ostatnio (13r Sty 21, 05:22) przez calson

Czwartek, 24-go stycznia 2013 roku, 12:29:01

csMKJP

Gramy fair play

• info
Alan Cox Calls Fedora 18 "The Worst Red Hat Distro"Ryan C. Gordon fan Slackware "używam Ubuntu. Dlaczego? Bo działa".

Wina, barku dźwięku w ET, ET:QW, Q4 jest po stronie gier. Bo przykładowo gra Prey instaluje i działa bez problemów. Ryan C. Gordon idealnie przeniósł ja na Linuxa. Przeniósł również inne gry Kiling Floor, Red Orchestra 1, Unreal Tournament 3 teraz che przenieść jeszcze Red Orchestra 2.

https://twitter.com/RammJaeger/status/284845942681788416
  • Forum dyskusyjne
  • Problemy - Linux / OS X
Logo

Copyright © 2006-2017 TrueCombat.pl & eXtreme. Wszelkie prawa zastrzeżone.