TrueCombat: Elite Polska

TrueCombat: Elite - darmowy taktyczny shooter multiplayer

underlogo logo

DziałyDziały

• Serwis
    • Strona główna
    • Newsy
    • Użytkownicy
    • Ankiety
    • TrueCombat.pl
    • Ekipa
    • Reklama
    • Regulamin
    • Mapa
    • Kontakt
  • TrueCombat: Elite
    • O grze
    • Instalacja
    • Tryby gry
    • Uzbrojenie
    • HUD i interfejs
    • Download
    • Mapy
    • FAQ: Pytania i problemy
    • Historia
  • Close Quarter Battle
    • O grze
  • Forum dyskusyjne
    • Fora
    • Tematy
    • Wyszukiwarka

ReklamaReklama

ZablokujOdblokuj

Logowanie
  • Nie mam jeszcze konta
  • Nie pamiętam mojego hasła
  • Graczy online: 94
  • ↑ Do góry

Jesteś tutajJesteś tutaj

TrueCombat.pl » Forum dyskusyjne

Dzisiaj jest Czwartek, 29-go lipca 2010 roku, 22:35:15

• Fora
  • Tematy
  • Widoki
    • Nowe posty
    • Mój board
    • Czytane tematy
  • Wyszukiwarka
  • Regulamin
  • Użytkownicy
  • Statystyki
  • Forum dyskusyjne
  • Offtopic
  • Jazda dowolna
  • windows 7 i zje.ane czcionki

• icon

Wtorek, 9-go marca 2010 roku, 23:25:10

kaladann

Pomidor!
  • Aktualnie: online

#9424 windows 7 i zje.ane czcionki

• info
wiem ze to nie te forum..ale moze ktoś wie dlaczego w windows 7 jak i w viscie sa skopane czcionki ?
Objawia sie to tym, ze zawsze wydają lekko jakby rozmazane, nie do konca wyraźne i nie mozna tego naprawic ani ustawieniami clear type ani niczym innym co mi przyszlo do glowy (np zamiana wszystkiego na verdane)

W linuksie pamietam podobny problem rozwiązywałem przez opcje wygladzania podpikselowego lub po prostu jak to nic nie dawało to zmianą czestotliwosci odswierzania monitora LCD i stawały sie ostre jak żyleta. No ale w win nie mozna nic takiego wykombinować.

U mojego kumpla jest taki sam problem z win7 ...i mimo ze na forach i googlach nie moge znaleźć tego tematu to jednak wiem ze on wystepuje nie tylko u mnie.

Czy też macie ten problem z win7 lub vistą ? (zmiana na brzydsze, niewyrazne czcionki jest wyrazna w stosunku do XP )

Post zmieniany 1 raz. Ostatnio (Marz 9, 23:26) przez kaladann

Środa, 10-go marca 2010 roku, 14:45:59

eXtreme

TrueCombat.pl Staff

• info
Z tego co wiem nie da się tego w 100% wyłączyć we wszystkich miejscach. Swoją drogą nie rozumiem jak można nie korzystać z wygładzania czcionek, przecież to masochizm. It is not a bug - it is a feature :D

Środa, 10-go marca 2010 roku, 20:23:32

kaladann

Pomidor!

• info

eXtreme napisał w poście:

Swoją drogą nie rozumiem jak można nie korzystać z wygładzania czcionek,
tzn chyba nie do końca doczytałeś ex. Jesli wylacze wygładzanie to jest jeszcze gorzej -wiadomo..w linie np. mozesz sobie bardziej pogrzebac w tej kwestii i dopasować wygladzanie. Tu jest tylko włącz i wyłącz (ale i tak nie do konca) . To z włączonym wygładzaniem jest taka kupa. Czcionki NIE SĄ wyraźne :/ są rozmazane jakby o 1 piksel. To się rzuca natychmiast w oczy gdy przejdziesz z XP lub masz na innym kompie linuxa.

Pamietam ze kieedyś jak testowałem vistę to był ten sam problem i dlatego min. ja wywaliłem...nie dało się na to patrzeć ale tam było jeszcze 2 x gorzej niż tutaj. Ja mam stary 17''LCD , ale ten moj znajomy ma nową 22'' panorame i to samo...kupa na ekranie :/

ps. Na forach znalazłem kilka wątków ze co niektorzy mają ten problem niestety brak rozwiązania. No nic..chyba bede musiał sie z tym pogodzić , ale to nie jest wporządku...zawsze MS musi coś spaprać ?

Post zmieniany 1 raz. Ostatnio (Marz 10, 20:24) przez kaladann

Środa, 10-go marca 2010 roku, 21:13:57

eXtreme

TrueCombat.pl Staff

• info
Ale przecież masz dokładne dopasowywanie ClearType w okienku ustawień ClearType. Fakt, że nie działa to na zasadzie "Wybierz opcję 1, 2, 3..." ale zrobione nawet w IMO lepszy sposób - przechodzisz kroki i porównujesz która czcionka wg. ciebie jest najlepiej wygładzona na każdym z nich - i na podstawie tego dobierane są ustawienia.

Zresztą, pokaż screena, obejrzymy te źle wygładzone czcionki.

U mnie ClearType wygląda dokładnie tak samo jak wyglądał w XP i jestem z tego zadowolony. Co jak co, ale nie spotkałem jeszcze w żadnym linuksie tak dobrego i ładnego wygładzania.

Czwartek, 11-go marca 2010 roku, 01:19:56

kaladann

Pomidor!

• info
no cokolwiek zrobie z clear type to praktycznie nie ma roznicy. Co do lina zawsze miałem czcionki tzw. "żylety" i byłem zadowolony bardziej niż z XP w tym względzie.

tu jest screen z win7. W viscie to wygladało jeszcze 2x gorzej i nic sie nie dało z tym zrobić. Nie wiem w czym problem .

http://wgrajfoto.pl/pokaz/img0310/niewyraznec8f2.jpg

pierwsza belka to oczywiscie photoshop..mozna zwrocic uwagę np. na literę "H" w Help menu lub "13" w opcjach wyboru wielkosci czcionki w psie. Tak to wlasnie do dupy wyglada i cala reszta. Chyba nie nazwiesz tego ex ostrymi ,ładnymi czcionkami ? :0

Post zmieniany 5 razy. Ostatnio (Marz 11, 01:27) przez kaladann

Czwartek, 11-go marca 2010 roku, 08:04:41

simons

kalashnikov

• info

> Odpowiedź na posta (Marz 10, 21:13) dodanego przez eXtreme

eXtreme napisał w poście (Marz 10, 21:13:57):

Co jak co, ale nie spotkałem jeszcze w żadnym linuksie tak dobrego i ładnego wygładzania.
Oj muszę zaprotestować :-) W kwestii wyświetlania czcionek winzgroza "zawsze" pozostawała w tyle za pingwinem (wystarczy odpalić sobie np. Firefoxa na XP oraz pierwszej lepszej dystrybucji linucha - na tym drugim systemie wszystko wygląda nieporównywalnie lepiej). Teraz może coś się zmieniło w tej kwestii, choć spoglądając na screen wrzucony przez Kinga, po kilku/kilkunastu sekundach patrzenia na te czcionki aż oczy bolą, więc jeżeli to jest normalka na win7, to szkoda zdrowia na ten system.

Czwartek, 11-go marca 2010 roku, 20:44:13

eXtreme

TrueCombat.pl Staff

• info
nie wiem, może to wina kompresji JPG ale nie wygląda to tak tragicznie. Może tekst z kallibratora nie jest najlepsiejszy ale nie jest źle IMO.

Może to wina monnitora? Co jak co, ale w słabszych modelach dokładnie widać piksele co psuje wrażenie.

Czwartek, 11-go marca 2010 roku, 21:36:55

kaladann

Pomidor!

• info
heh ex...no nie..jpg w ogole nie byl kompresowany : ) wiec tak to wyglada w rzeczywistosci..moze tragicznie nie jest ale na pewno dużo gorzej niz na XP i linie. wiec to nie sprawa monitora bo jednak mozna. : )

Rozumiem ze u Ciebie EX jest wszystko cacy na win7 ?
ok..koncze temat..moze zadzwonie do microsoftu : )

Piątek, 12-go marca 2010 roku, 11:15:08

eXtreme

TrueCombat.pl Staff

• info
To znaczy nie wiem czy cacy, może dla ciebie to co jest u mnie też jest "tragiczne" ;)
  • Forum dyskusyjne
  • Offtopic
  • Jazda dowolna
Logo

Copyright © 2006-2010 TrueCombat.pl & eXtreme. Wszelkie prawa zastrzeżone.