TrueCombat: Elite Polska

TrueCombat: Elite - darmowy taktyczny shooter multiplayer

underlogo logo

DziałyDziały

• Serwis
    • Strona główna
    • Newsy
    • Użytkownicy
    • Ankiety
    • TrueCombat.pl
    • Ekipa
    • Reklama
    • Regulamin
    • Mapa
    • Kontakt
  • TrueCombat: Elite
    • O grze
    • Instalacja
    • Tryby gry
    • Uzbrojenie
    • HUD i interfejs
    • Download
    • Mapy
    • FAQ: Pytania i problemy
    • Historia
  • Close Quarter Battle
    • O grze
  • Forum dyskusyjne
    • Fora
    • Tematy
    • Wyszukiwarka

ReklamaReklama

ZablokujOdblokuj

Logowanie
  • Nie mam jeszcze konta
  • Nie pamiętam mojego hasła
  • Graczy online: 94
  • ↑ Do góry

Jesteś tutajJesteś tutaj

TrueCombat.pl » Forum dyskusyjne

Dzisiaj jest Czwartek, 29-go lipca 2010 roku, 22:45:03

• Fora
  • Tematy
  • Widoki
    • Nowe posty
    • Mój board
    • Czytane tematy
  • Wyszukiwarka
  • Regulamin
  • Użytkownicy
  • Statystyki
  • Forum dyskusyjne
  • Serwery i ich administracja
  • Komendy, zabezpieczenia przed cheatami.

• icon

Poniedziałek, 15-go lutego 2010 roku, 03:44:17

DiamondBack

#9363 Komendy, zabezpieczenia przed cheatami.

• info
Ostatnio założyłem dla znajomej grupy dedykowany serwer TCE jako, że jest otwarty to wchodzą też i ludzie z zewnątrz - i tu niestety często cheaty (WH, AIMy, antiflash, auto zmiany nazwy, etc). Nie chcę psuć innym zabawy więc próbuję kickać/banować takich elykfentóf. O ile komenda w konsoli /kick xxx nie zawsze działa (często pokazuje, że nie ma takiego gracza, mimo, ze jest) to już jak banować nie mam pojęcia. Może ktoś mi zapodać listę najpotrzebniejszych komend? Włączenie PB odpada, bo za dużo problemów - wykopuje ludzi bez najmniejszego powodu.

Post zmieniany 1 raz. Ostatnio (Lut 15, 03:45) przez DiamondBack

Poniedziałek, 15-go lutego 2010 roku, 12:22:07

Nissarin

Ponury Żniwiarz
  • Aktualnie: online

• info
Jeśli chcesz prowadzić serwer bez PB no to mogę ci tylko życzyć powodzenia. Odnośnie poleceń -> google.

Poniedziałek, 15-go lutego 2010 roku, 14:10:37

DiamondBack

• info
Jesteś ciężko rozumny nie? :) PB wykopuje ZA NIC. Bo ktoś ma Vistę, bo ktoś ma za nową wersję PB, bo zupa była za słona. PB nie chroni przed cheatami tylko przed ustawieniami gry które mogły by je ewentualnie ułatwić/utrudnić innym graczom. A za Google dziękuję serdecznie. Ktoś jednak może jest w stanie pomóc?

Poniedziałek, 15-go lutego 2010 roku, 14:35:29

$0m@7or

Ten, co rozwiązuje problemy

• info
mocy googlebota przybywaaaj!

Poniedziałek, 15-go lutego 2010 roku, 15:16:39

DiamondBack

• info
Moc Google Bota za słaba być na Błąd DNS'a. Moc Googla mówić tu jest - http://www.rtcw.jolt.co.uk/content/enemy_t(...)n_commands.html ale ciemna moc tu za silna.
A te tutaj nie wiedzieć czemu moc niekompatybilna jakaś, bo nie działa kick. Pokazuje unknow cmd

Post zmieniany 2 razy. Ostatnio (Lut 15, 15:19) przez DiamondBack

Poniedziałek, 15-go lutego 2010 roku, 17:22:54

simons

kalashnikov

• info

> Odpowiedź na posta (Lut 15, 14:10) dodanego przez DiamondBack

DiamondBack napisał w poście (Lut 15, 14:10:37):

Jesteś ciężko rozumny nie? :) PB wykopuje ZA NIC. Bo ktoś ma Vistę, bo ktoś ma za nową wersję PB, bo zupa była za słona. PB nie chroni przed cheatami tylko przed ustawieniami gry które mogły by je ewentualnie ułatwić/utrudnić innym graczom. A za Google dziękuję serdecznie. Ktoś jednak może jest w stanie pomóc?
PunkBuster idealny nie jest, jednak w przypadku ET (czyli TCE również), stanowi najlepsze zabezpieczenie przed wspomnianymi przez Ciebie delikwentami. Praktycznie wszystkie popularne serwery TCE (jedyny wyjątek stanowi japoński CTF For All People) mają włączone PB, który na wejściu utrudnia żywot osobom korzystającym ze wspomagaczy. Głównym zadaniem PB jest skanowanie CVARów klientów na serwerze, a tak się składa, że większość cheatów operuje na określonych CVARach - standardowym ustawiając ponadnormalne wartości lub aktywując niedozwolone CVARy. Lista ich jest długa i właśnie przed nimi PB chroni Twój serwer. I z cheatami, które PB rozpoznaje, radzi sobie dobrze - nie raz z serwera kałaszy wylatywali ludzie za multihacki czy inne świństwa.

Co do problemów z PB, Somator na tym forum opisał bardzo szczegółowo najczęściej spotykane problemy z PunkBusterem oraz podał sposoby radzenia sobie z nimi. Zaś PB za nic nie kopie - najczęstszymi problemami użytkowników winzgrozy jest blokowanie przez firewall usługi PB oraz brak zaktualizowanego klienta PB. Ponadto jako administrator serwera musisz w takim wypadku pamiętać o aktualizacji PB na serwerze (jeżeli wersja serwerowa jest outdated, odpowiedni komunikat będzie Ci się wyświetlał np. po wejściu na serwer), inaczej mogą pojawić się problemy, gdy wersja usługi klienta będzie różnić się znacząco od tej na serwerze.
Z drugiej jednak strony musisz mieć na uwadze, że wielu doświadczonych graczy prezentuje taki poziom, że dla kogoś innego może to wyglądać na cheaty. Gdybyś miał włączonego PB oraz np. ustawione automatyczne PB Screen Shoty, mógłbyś każdego delikwenta sprawdzić - jeżeli np. używałby jakiegoś badziewnego WH z internetu, miałbyś na fotce ładnie oznaczonych graczy na czerwono i niebiesko, w zależności ilu z nich pojawiło się w momencie cykania fotki na ekranie gracza.

Podsumowując, jeżeli upierasz się przy tym, że PB jest złe i niedobre, Twój wybór. Jednak taka decyzja nastręczać Ci będzie problemów, ponieważ dla każdego cheatera serwer bez PB jest zielonym światłem do robienia kuku. Na tej liście masz wypisane komendy zarówno ET jak i PB, jednak jak dobrze przeczytasz znajdziesz adnotację przy komendach ET, że lepiej używać ich odpowiedników PB. Co najmniej 99% ludzi tutaj, którzy z administracją serwera TCE mieli do czynienia, robili to we współpracy z usługą PB, zatem nie oczekuj od nas, że ktoś będzie w stanie wytłumaczyć, dlaczego komenda kick czy ban nie działa, bo nikt z nas tego nie używał i nie używa.

Poniedziałek, 15-go lutego 2010 roku, 20:17:21

kaladann

Pomidor!

• info

DiamondBack napisał w poście:

Nie chcę psuć innym zabawy
Przede wszystkim nie psuj sobie wiec zrob z PB.
Nissarin napisał ci prawdę..a simonsa podziwiam ze az tyle mu sie chciało napisać aby tą prawdę rozwinąć.

Post zmieniany 2 razy. Ostatnio (Lut 15, 20:18) przez kaladann

Poniedziałek, 15-go lutego 2010 roku, 20:50:04

simons

kalashnikov

• info

> Odpowiedź na posta (Lut 15, 20:17) dodanego przez kaladann

kaladann napisał w poście (Lut 15, 20:17:21):

Nie chcę psuć innym zabawy
Przede wszystkim nie psuj sobie wiec zrob z PB.
Nissarin napisał ci prawdę..a simonsa podziwiam ze az tyle mu sie chciało napisać aby tą prawdę rozwinąć.
Trzeba edukować społeczeństwo :-)

@DiamondBack: jeżeli tak bardzo upierasz się przy nie babraniu się z PB, możesz zawsze zrobić serwer prywatny dla swoich znajomych - ustawiasz hasło, namiary dajesz tylko im i masz problem z głowy, dopóki któryś z nich nie ściągnie syfu z neta, żeby pokazać jaki jest pwn3r :-)

Poniedziałek, 15-go lutego 2010 roku, 23:10:45

DiamondBack

• info

simons napisał w poście:

PunkBuster idealny nie jest, jednak w przypadku ET (czyli TCE również), stanowi najlepsze zabezpieczenie przed wspomnianymi przez Ciebie delikwentami. Praktycznie wszystkie popularne serwery TCE (jedyny wyjątek stanowi japoński CTF For All People) mają włączone PB, który na wejściu utrudnia żywot osobom korzystającym ze wspomagaczy. Głównym zadaniem PB jest skanowanie CVARów klientów na serwerze, a tak się składa, że większość cheatów operuje na określonych CVARach - standardowym ustawiając ponadnormalne wartości lub aktywując niedozwolone CVARy. Lista ich jest długa i właśnie przed nimi PB chroni Twój serwer. I z cheatami, które PB rozpoznaje, radzi sobie dobrze - nie raz z serwera kałaszy wylatywali ludzie za multihacki czy inne świństwa.

Co do problemów z PB, Somator na tym forum opisał bardzo szczegółowo najczęściej spotykane problemy z PunkBusterem oraz podał sposoby radzenia sobie z nimi. Zaś PB za nic nie kopie - najczęstszymi problemami użytkowników winzgrozy jest blokowanie przez firewall usługi PB oraz brak zaktualizowanego klienta PB. Ponadto jako administrator serwera musisz w takim wypadku pamiętać o aktualizacji PB na serwerze (jeżeli wersja serwerowa jest outdated, odpowiedni komunikat będzie Ci się wyświetlał np. po wejściu na serwer), inaczej mogą pojawić się problemy, gdy wersja usługi klienta będzie różnić się znacząco od tej na serwerze.
Z drugiej jednak strony musisz mieć na uwadze, że wielu doświadczonych graczy prezentuje taki poziom, że dla kogoś innego może to wyglądać na cheaty. Gdybyś miał włączonego PB oraz np. ustawione automatyczne PB Screen Shoty, mógłbyś każdego delikwenta sprawdzić - jeżeli np. używałby jakiegoś badziewnego WH z internetu, miałbyś na fotce ładnie oznaczonych graczy na czerwono i niebiesko, w zależności ilu z nich pojawiło się w momencie cykania fotki na ekranie gracza.

Podsumowując, jeżeli upierasz się przy tym, że PB jest złe i niedobre, Twój wybór. Jednak taka decyzja nastręczać Ci będzie problemów, ponieważ dla każdego cheatera serwer bez PB jest zielonym światłem do robienia kuku. Na tej liście masz wypisane komendy zarówno ET jak i PB, jednak jak dobrze przeczytasz znajdziesz adnotację przy komendach ET, że lepiej używać ich odpowiedników PB. Co najmniej 99% ludzi tutaj, którzy z administracją serwera TCE mieli do czynienia, robili to we współpracy z usługą PB, zatem nie oczekuj od nas, że ktoś będzie w stanie wytłumaczyć, dlaczego komenda kick czy ban nie działa, bo nikt z nas tego nie używał i nie używa.
ślicznie dziękować. Jednak myślę, że mniej nerwów stracę ustawiając hasło jak za każdym razem mam walczyć z coraz to innymi błędami PB - gdzie i tak PB wcale nie musi chronić przed cheatami. Co do pr0 gamerów - nawet najlepsi nie ściągną snajperką 33 zawodników nie ginąc przy tym ani razu odwracając się w ułamku sekundy po kilka razy :P

Poniedziałek, 15-go lutego 2010 roku, 23:22:45

Nissarin

Ponury Żniwiarz
  • Aktualnie: online

• info
Zainteresuj się lepiej komendami dostępnymi dla ref'a, ewentualnie wrzuć jakiś bot do zarządzania: etadminn (staryyyyy), może coś opartego na gaming monkey (nie pamiętam jak się to teraz nazywa - kilku kolesi napisało to dla tce, przy okazji usuwa parę exploitów), jest jeszcze Big Brother Bot ale nie wiem w jakim stopniu wspiera ET.

A wracając jeszcze do PB - owszem, są z nim problemy, jednak z drugiej strony większość problemów jest dobrze znana i opisana, a w dodatku tylko nieliczni gracza na nie natrafiają. Ponadto PB w znacznym stopniu ułatwia wychwytywanie cheaterów, jeśli nie bezpośrednio to pośrednio (pbss). A jeśli twój serwer będzie dobrze administrowany to z czasem cheaterzy przestaną się pojawiać (co nie znaczy że znikną). Mówię ci to ja, Nissarin, człowiek ciężko-rozumny, który od 6 lat zajmuje się hobbystycznie różnymi serwerami gier..
  • Forum dyskusyjne
  • Serwery i ich administracja
Logo

Copyright © 2006-2010 TrueCombat.pl & eXtreme. Wszelkie prawa zastrzeżone.